Tere Kürü, Tere turpgiller familyasından olan, yaprakları salata olarak yenen, baharlı bir bitkidir. Tere Anadolu'da bolca yetişir. Tere genelde salata olarak kullanılır. Terenin yaprakları piştiğinde acı bir tat olur, onun için çig olarak tüketilmesi gerekir. Tere alırken dikkat etmemiz gereken taze olmasıdır. Kesinlikle yaprağı sararmış tere almayın, çünkü zehirli maddeler oluşur.
Bu da insan sağlığını tehdit eder. Tere de diğer bitkiler gibi şifa kaynağı bit bitkidir. Sağlık açısından oldukça faydası vardır. Günümüzde hemen hemen her bitkiden bir kür yapılır. Hepsi de birbirinden şifalıdır. Biz bugün tere kürü yapalım. Ama tere ile tereotunu birbirine karıştırmayalım.
- Yarım litre su
- 15 dal tere
Tere Kürü Nasıl Yapılır?
Yarım litre suyu kaynatıp içine tereleri ilave edelim. Kısık ateşte 5 dakika kaynatalım. Tereler haşlanırken ağzı kapalı olarak kaynaması gereklidir. Haşlandıktan sonra terelerin hiç soğumasını beklemeden süzelim. Sonra soğumasını bekleyelim. Hazırladığımız bu tere kürünü günde bir su bardağı aç karnına yemeklerden önce için. Bu kürü günlük taze olarak yapın. Tere kürüne beş gün ara vermeden devam edin.
Tere kürünü diyaliz hastaları ve böbrek yetmezliği olanlar kesinlikle kullanmamalıdır.
Tere kürünün faydaları nelerdir?
- Akciğer kanserine yakalanmış hastaların, nefes alma zorluğuna karşı tere kürü çok iyi gelir.
Kürü uygulamaya başladıktan sonra daha rahat nefes alılar ve rahatlamaya başlarlar.
- Kendi grubun da demir vitamini açısından en zengin bitkidir. Demire bağlı anemi şikâyetiniz var ise öğünleriniz de çiğ olarak tere yiyebilirsiniz.
- İştahsızlık çekerler için çok faydalıdır.
- Bazı kanser türlerine karşı korur.
- Soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir.
- Acı tadı ve diğer maddeleri ile mideyi çalıştırıp, hazmı kolaylaştırır.
- Bağırsaktaki çeşitli solucanların dökülmesin de yardımcı olur.
- Kan şekerini oranını düşürür.