{ "title": "Portakal Kürü", "image": "https://www.kurler.gen.tr/images/portakal-kuru.jpg", "date": "19.01.2024 12:09:31", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Portakal Kürü: Türkiye'de başta Akdeniz, Güney Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerinde yetişen portakal ağacı ve bu ağaçtan oluşan meyvenin adına portakal denmektedir. Portakal, kışın baş meyvelerinden bir tanesi olarak turunçgiller familyasındandır. C vitamini bakımından oldukça zengin olan bu meyvenin saymakla bitmeyen faydaları bulunmaktadır. Sadece C vitamini açısından değil aynı zamanda da B vitamini, magnezyum, potasyum, kalsiyum da içermektedir. İçerisinde bol lif barındıran, organik asitler ve şeker açısından da oldukça zengin olan bu meyve kış aylarının en çok tüketilen ve en bilinen meyveleri arasında yer almaktadır. Kabuğunun alt kısmında, sarı ya da kırmızı renkte bol sulu ve dilimli olan özü bulunmaktadır. Kabuklarından portakal esansı, çiçeklerinden ise portakal çiçeği esansı elde yapılmaktadır. Meyve olarak tüketilmesinin yanı sıra reçel ve konservesi de yapılan portakal ayrıca ilaç sanayisinde de ilaçlara aroma vermek amacı ile kullanılmaktadır. Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlarda portakal tüketmek hastalığın daha çabuk atlatılmasını sağlamaktadır. İçerisinde bulunan B vitamini ve fosfor sinir sistemini güçlendirerek bedensel yorgunluğun giderilmesinde faydalıdır. Karaciğeri güçlendirir, kanı temizler ve vücutta bulunan zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlamaktadır. Yüksek tansiyon ile kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. İçerisinde bulunan folik asit nedeni ile hamileler ve çocukların sıkça tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca portakalın kendinden ve kabuğundan yapılan kürlerde sağlıklı beslenme ve zayıflama için kullanılabilir. İşte sizlere portakal küründen bazı reçeteler. Basen eritme için her gün tüketeceğiniz portakal kürü;

Portakal Kürü Malzemeleri
Portakal, havuç, elmayı parçalara ayırıp blenderden geçiriyoruz. Bu karışımı hiç bekletmeden hemen tüketiyoruz. Bir diğer portakal kürü ise vitiligo hastalığına fayda sağlayan, portakal kabuğundan yapılan bir kürdür.

Portakal Kürü Malzemeleri
Portakal Kürü Nasıl Yapılır?

Suyu kaynatıyoruz, sonra içine portakalın kabuğunu atıp 5 dakika kısık ateşte kaynatıyoruz. 5 dakika sonra içerisine elma kabuklarını ilave ederek birkaç dakika daha kısık ateşte kaynatıyoruz ve sonra ocaktan alıyoruz.

Uygulanışı: Vücudun dayanabileceği sıcaklığa kadar soğuttuktan sonra, vitiligo olan yerlere lapa şeklinde koyup 15 dakika bekletiyoruz. 15 dakika sonra lapayı alıyoruz ve 1 saat sonra o bölgeleri yıkıyoruz.
" } ] }