{ "title": "Kereviz Ispanak Kürü", "image": "https://www.kurler.gen.tr/images/kereviz-ispanak-kuru.jpg", "date": "19.01.2024 19:50:44", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "Kereviz ıspanak kürü

Ispanak, genel olarak tek başına kür olarak kullanılmaz. Ama diğer sebzelerle karıştırılarak kullanılır. Bazı bitkilerdeki etkin maddelerin gücünü arttırabilmek için ve yine o etkin maddelerin bağırsaklarda emilebilmesi için ıspanak sebzesine ihtiyacımız vardır. Bunun en güzel örneği, demire bağlı kansızlığa karşı ıspanak kereviz kürüdür. Tek başına ıspanak ya da tek başına kereviz kürü uygulayarak demir eksikliğine bağlı, kansızlığa karşı etkisi olmuyor. Mutlaka bu iki sebzelerin yani ıspanak ve kerevizin beraber kullanmak gerekiyor. Aksi taktirde bir faydası olmuyor. Öyle besinler var ki içerdiği demir oranı az olmasına rağmen, tüketilmeleri durumunda içerdiği demirin hemen hemen tamamı bağırsaklarda emiliyor.

Ispanak kereviz kürü içerdiği demirin neredeyse tamamı vücudumuza kazandırmaktadır. Tek başına ıspanak kürü ya da tek başına kereviz kürü kandaki demir açığını kapatmaya yeterli olmuyor. Aksine, her ikisi de tek başına kullanıldıkları zamanda demirin vücudumuz tarafından alınması engelleniyor. Ispanağın içerdiği oksalat ve fosfat demirin bağırsaklardaki emilmesini engelliyor. Bir insanın günlük C vitamini ihtiyacını, 100 gr çiğ ıspanaktan rahatlıkla karşılıyor. Ama ıspanağı çiğ olarak tüketmek pek o kadar damağa hitap etmiyor. Ispanağın haşlanması sırasında içerdiği C vitamini önemli ölçüde kayboluyor. Demirin bağırsaklarımız tarafından emilmesine kolaylaştırıcı ve yardımcı madde ise C vitaminidir. Ispanağın içerdiği demir alımı haşlandıktan sonra azalıyor. Çünkü haşlama sırasında C vitamini büyük oranda yok oluyor. Ama ıspanak- kereviz karışımı öylesine güçlü bir karışım oluyor. Vücudumuzdaki demir metabolizmasını en iyi şekilde çalıştırıyor.

Kereviz ıspanak kürü nasıl yapılır?

Kereviz ıspanak kürü yapmak için 250 gr taze ıspanak ve 200 gr kereviz kabuğu soyulmuş olacak. Kaynamakta olan bir litre suyun içine 200 gr ince dilimlenmiş kerevizi atalım ve hafif ateşte 10 dakika haşlayalım. 10 dakika tamamlandıktan sonra üzerine 250 gr ıspanağı ilave edelim. Sonra ağzı kapalı olarak 5 dakika daha haşlamaya devam edelim. Daha sonra soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra süzerek suyunu temiz bir cam şişeye koyalım. Sabah aç karnına ya da kahvaltıdan bir saat sonra bir su bardağı içilir. Akşamları aç karnına ya da akşam yemeklerinden bir saat sonra bir su bardağı içilir. 15 gün müddetle sabah ve akşam içimleri ile gün atlatmadan devam edilir. 15 gün sonrasında 10 gün ara verilmelidir. 10 gün ara verdikten sonra aynı şekilde tekrar sabah ve akşam olmak üzere 15 gün kereviz ıspanak kürü devam edilir. Toplam 30 günlük uygulama ile kür tamamlanmış olur.

200 gr kerevizin yumrularınının yerine kerevizin sadece taze ve yeşil olan yapraklarını da saplarını da kullanabilirsiniz. Üç tane saplı kereviz yeterli oluyor. Bu şekilde haşlama süresi 3 dakikadır. 3 dakika tamamlandıktan sonra 200 gr ıspanak ilave edilerek 5 dakika daha haşlamaya devam edelim. Ilındıktan sonra süzülür ve temiz cam bir şişeye koyulur.
" } ] }