{ "title": "Bitkisel Kürler", "image": "https://www.kurler.gen.tr/images/bitkisel-kurler.jpg", "date": "21.01.2024 08:04:30", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Bitkisel kürler, bitkisel kürler birçok hastalığa karşı alternatif olarak kullanılabilir. Hamile kalmak için, öksürük, boğaz ağrısı, zayıflamak, iltihap, karaciğer yağlanması gibi pek çok rahatsızlık için farklı bitkisel kür tarifleri bulunmaktadır. Hastalıklarla mücadele etmek için uygulanan kür bilinçli ve dozunda kullanıldığında herhangi bir yan etki yaratmaz. Ancak hastalık için ilk önce mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Bazı rahatsızlıklar evde hazırlanan kürlerle kolaylıkla kontrol altına alınabilir. Ancak her kür her vücutta aynı etkiyi yaratmayacağı için yine mutlaka kullanılmadan bir doktora danışılmasında yarar vardır. Yazımızın devamında bazı rahatsızlıklara karşı kullanılabilecek bitkisel kür tariflerine ulaşabilirsiniz.

Kereviz kürü: kereviz kürü mide asidi, idrar problemleri ve adet dönemi için kullanılabilecek bitkisel kürlerden biridir. Kür yapımında kereviz sapı, yaprağı ya da kökü kullanılabilir. Kereviz kürüne bir miktar limon eklendiğinde kerevizin gaz yapıcı etkisi önlenmiş olur. Kereviz kürü için 1 su bardağı kaynamış suya 2 tatlı kaşığı kereviz tohumu yeterli olur. Su kaynatılarak içine 2 tatlı kaşığı kereviz tohumu eklenir. Kür 15 dakika demlendikten sonra günde 3 bardak aralara yayılarak içilir. Hamilelik ve emzirme dönemi için uygun bir kür değildir. Ayrıca sara hastaları da kereviz kürü kullanmamalıdır.

Bal-zencefil ve limon kürü: Bal-zencefil ve limon kürü kış kürü olarak da bilinen bitki kürlerinden biridir. Soğuk havalara karşı koruma sağlamak için bu kürden yararlanılabilir. Bal-zencefil ve limon kürü için orta boy kavanoz gerekir. Zencefilin kabukları soyularak ince şeritler halinde kesilir. Kesilen zencefiller kavanozun yarısına gelecek şekilde kavanoza doldurulur. Üzerine bir tane limon dilimlenir. Son olarak yeteri kadar bal eklenir ve kavanozun kapağı kapatılır. Kür buzdolabına alınarak saklanır. Kullanılacağı zaman 1 fincanın içine bir dilim limon koyulur. Üzerine hazırlanan kürden 2 yemek kaşığı eklenir. Su kaynatılarak fincanın üzerine dökülür ve karıştırılarak kür içilebilir. Kür hem sıcak hem de soğuk olacak şekilde tüketilebilir. Bal, zencefil ve limon kürü cam ve ağzı kapalı kavanozda buzdolabında 3 ay muhafaza edilebilir.

Yoğurt, zencefil, zerdeçal ve tarçın kürü: Zayıflamak, hafızayı güçlendirmek, hazmı kolaylaştırmak, ödem atmak için kullanılabilecek bitki kürlerinden biridir. Kür içinde kullanılan her bir ürünün sağlık için ayrı ayarı faydaları bulunmaktadır. Ürünler bir araya kür şeklinde getirilip kullanıldığında inanılmaz faydalı olur. Yoğurt mükemmel bir kalsiyum ve protein kaynağıdır. Kalori bakımından da oldukça düşük içeriğe sahiptir. Yoğurt tek başına bile tüketildiğinde tok kalma süresini uzatır. Zerdeçal, hafıza problemlerine karşı oldukça etkili baharatlardan biridir. Hazmı kolaylaştırıcı ve ödem söktürücü etkisi bulunmaktadır. Zencefil yağ yakıcı özelliği ile bilinen bir baharat türüdür. Özellikle göbek yağlarını hedef alır ve zayıflamaya yardımcı olur. Tarçın yine zencefil gibi zayıflamak amacıyla yaygın bir şekilde kullanılan baharatlardan biridir. Kilo vermek amacıyla birçok şekilde kullanılmaktadır.

Yoğurt, zencefil, zerdeçal ve tarçın kürü için isteğe bağlı olarak bir miktar da zeytinyağı kullanılabilir. 4,5 çorba kaşığı yoğurt bir kâsenin içine alınır. Üzerine 1 çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı zencefil, 1 çay kaşığı zerdeçal ve 1 çay kaşığı zeytinyağı eklenir. Karışım homojen bir şekilde karıştırılır ve kullanıma hazır hale getirilir. Hazırlanan kür sabah, öğle ve akşam günde üç defa yemeklerde 2 saat önce tüketilir. Kür hem sağlıklı hem de zayıflamak için oldukça etkili olur.

Siyah turp bal kürü: Boğaz ağrısı, şişkinliği ya da yutkunmada güçlük özellikle soğuk havalarda çoğu kişinin sıkça maruz kaldığı bir rahatsızlıktır. Bu tür şikâyetlere eş olarak ateş, mide bulantısı ve baş ağrısı da görülebilir. Bu hastalık için doktor kontrolünde antibiyotik tedavisi kullanılması gerekir. Ancak hastalık çok şiddetli ise antibiyotik tedavisine ek olarak evde siyah turp ve bal kürü uygulanabilir. Eğer boğaz ağrısı çok fazla ilerlemiş ve farklı rahatsızlık eşlik etmeye başlamışsa siyah turp ve bal kürü oldukça faydalı olur. 1 tane orta boy siyah turpun kök kısmı bıçak ile alınır. Tıpkı dolma oyar gibi turpun içi oyulur. Ancak oyulan kısım atılmaz, turpun içinde bırakılır. Oyulan kısımdan turpun içine yeterince bal koyulur ve turp bir bardağın üzerine oturtulur. Bu şekilde turp bir gece bekletilir. Ertesi gün turptan bardağa süzülen sıvı içilir. Bu sıvı boğaz ile alakalı yaşanan şikâyetler ve öksürüğe karşı iyi gelir.
" } ] }